Totul a început de la inițiativa unor elevi veseli și deschiși care își doreau să viziteze oameni singuri, care au nevoie de ajutor. Printre micii noștri pelerini în lumea singurătății au fost membrii Clubului de voluntari IMPACT Eminescu, din cadrul Colegiului ,Mihai Eminescu” Iași, însoțiți de d-na profesor de religie Daniela Pleșca, precum și studenții din anul I de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” Iași, secția Asistență Socială, care se află la noi în stagiu de practică, fiind vizibil impresionați de ceea ce trăiesc, o experiență unică.
În această acțiune desfășurată în data de 17 martie 2017, Fundația Medicală Providența reprezentată de asistentul social Chirvasă Nicoleta-Cristina si Asociațiația Social Link și Centrul de Inițiativă Civică Alexandru cel Bun reprezentată de domnul Popovici Mircea Petru, psiholog clinician și președinte al acesteia am încercat să facem echipă pentru a îndeplini visele acestor copii inimoși.
Aşadar am început căutarea printre beneficiarii noştri…i-am identificat, i-am selectat, i-am întrebat, i-am făcut curioși și, în cele din urmă, am ajuns la ei încărcați de daruri dar și de emoții.
Cu daruri și inimi pline, voluntarii noștri elevi și studenți pășeau pentru prima dată în casele acestor oameni, nevoiași, dornici de a comunica, lipsiți de atenția celor din jur, singuri pe lume unii dintre ei. Bucurie neașteptată în privirea lor, lacrimi și sfaturi din inimă au primit voluntarii de la acești oameni.
,,Cuvintele sunt prea mici pentru a putea vorbi despre credința de neclintit pe care am întâlnit-o la acești oameni aflați în fața suferinței. Am plecat de la ei emoționată și copleșită, ne-au împărtășit din poveștile lor unele dureroase, altele senine dar, mai presus de toate, prezența lui Dumnezeu în viața lor, iar nădejdea pe care o au ei în Bunul Dumnezeu este ceva ceresc mult prea departe de haosul și zbuciumul lumii“, ne-a mărturisit Ana Grigoriu Maria, studentă în anul I Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” Iași, secția Asistență Socială.
Curioși și plini de entuziasm, elevii așteptau nerăbdători să întâlnească oameni trecuți prin viață de la care să primească sfaturi:
,,A fost foarte frumos. Am ascultat povestea tristă de viaţă a unei femei care deşi a trecut prin foarte multe necazuri, încă mai este cu zâmbetul pe buze şi e optimistă. A fost o experienţă plăcută şi sunt bucuroasă că am reuşit să ajutăm aceşti bătrâni” spune Andra Gavril, membru IMPACT Eminescu.
,,Consider că a fost o experienţă din care majoritatea voluntarilor prezenţi au avut de învăţat câte ceva şi cred că fiecare echipă s-a confruntat cu diferite persoane şi situaţii, unele mai dificile, altele mai accesibile. Echipa noastră a mers la domnul Cărauşu Ioan, în vârstă de 55 de ani care suferă, din păcate, de scolioză. Am vorbit lucruri generale, despre şcoală, viaţă şi bolile care, din păcate, i-au răpus pe majoritatea membrilor familiei lui. Am luat adresa şi telefonul domnului şi sperăm ca pe viitor să mai ţinem legătura cu el şi să-l mai ajutăm cu ce mai are nevoie. Sperăm ca în proiectele viitoare să mai existe astfel de ocazii şi poate reuşim să ajutam inclusiv copiii!”, spune Andreea Duduc, membru IMPACT Eminescu.
Surprins de bunăvoinţa acestor tineri frumoşi a fost şi domnul psiholog Popovici Mircea, care doreşte o viitoare colaborare cu ei şi în alte proiecte şi activităţi:
,,M-am bucurat foarte mult să cunosc aceşti tineri minunaţi, frumoşi şi generoşi şi vreau să vă spun că mă bucur că există şi astfel de preocupări din partea tinerilor din liceu. De altfel eu le-am făcut o foarte scurtă prezentare a celor două asociaţii pe care le conduc şi în măsura în care îşi doresc acest lucru, le-am propus o colaborare fie pe domeniul activităţilor cu copiii, fie pe cel în care desfăşurăm activităţi cu bătrânii”, ne-a împărtășit Popovici Mircea, psiholog clinician la Asociația Social Link și Centrul de inițiativă civică Alexandru cel Bun, unde se desfățoară activități cu persoane vârstnice.
De fapt, aproape toate persoanele vizitate au rezumat într-un cuvânt puterea lor de a lupta cu boală, durerea și sărăcia: credința în Dumnezeu:
,,Cât de frumos, am primit sfaturi de la cei care nu au ce pune pe masă, şi ne-au învăţat pe noi tinerii cum să ne comportăm în societate, mai ales noi fetele, să ne ferim de avort, să ne construim familii credincioase şi să-L căutăm pe Dumnezeu. El este cheia, cu ajutor de sus au răzbit aceşti oameni, părăsiţi de toţi, de bani şi sănătate, de rude şi de prieteni, de dragostea şi afecţiunea celor din jur. Totuşi, ei nu au uitat să zâmbească şi să bucure pe cei din jurul lor. Toată admirația și tot respectul”, ne comunică Chirvasă Nicoleta-Cristina, asistent social la Fundația Medicală Providența Iași.
Nădăjduim ca această vizită să fie o lecție de viață folositoare pentru acești copii, care în decursul vieții vor ști unde și la ce să se întoarcă mereu și Cui trebuie să-I ofere primul loc în inima lor.